Blatno jezero – Balatonfenyves

Balaton panorama
Spot se imenuje Balatonfenyves in je na južnem delu Balatona. Naša pot je bila Celje – Sl. Bistrica – Ptuj – Ormož – Čakovec – meja Goričan / Letenye. Nato greš smer Budimpešta samo naravnost… Cesta je lepa in se da kar precej “pripičit” :)…
balaton map

Kako do spota?

Ko prideš na tej poti do krožišča, zagledaš prvič tudi Balaton. Gres naravnost čez krozišče. Naslednji kraj je Balatonmariafured, greš samo naravnost, čež železnico na koncu kraja, še 10 km ceste naravnost in si v Balatonfenyvesu. Greš drugo (pred diskom!!!) krizišče levo, nato čez nekaj tirov, potem desno in naslednja ulica levo (prideš direktno do surf/kite šole). Lahko greš tudi še pozneje levo. Park placa je dovolj, 5 – 50m do obale.

balaton picture

Kakšen je spot?

Voda bolj kot ne flah, malo chop. Veter piha skoraj direktno na obalo, je precej konstanten (N/NW, srfa se predvsem na severne vetrove), ne piha v pasovih tako kot recimo na Santa Croce… Dostop do vode je sicer bol zvit (za kajtarje, za surfače ne), nekaj kamenja (kakšne 2m) in 1m betonska škarpa, nato nekaj travce in pešpot, drevesa zadaj, jezero je pa tam zelo zelo plitvo, 300m od obale je voda do pasu, kasneje rata jezero bolj globoko. Tla so mešanica blata in mivke.

balaton picturebalaton-picture031

Kako je z dvigom kajta?

Ni take panike!!! Da se s suhega (kajtar v vodi) za znalce, za začetnike priporočam da se pomakne “globje” v vodo skupaj s pomagačem… Ne priporočam pa telovadbe med drevesi, tudi zaradi ljudi.

balaton picture

Prenočišča in drugo?

Hm, bil sem samo en dan, tako da ne vem… Hostel je baje precej poceni, kampa pa nisem videl. Urejeno je tam zgledno, za jest in pit dovolj, za različno zabavo pa dobro preskrbljeno. Stranišča so za plačat, gužve je bilo nekaj, samo sploh ni panike (nedelja, 15. avgust, 2004). Tud cene so nižje kot pri nas
balaton picture balaton-picture064

Gigi;)

10. Mar, 2013 14:55

7930 vseh ogledov, 1 danes