Bol (otok Brač)

Na južni strani Brača leži Bol, mesto ki že od nekdaj privablja obiskovalce s svojo neobičajno naravno lepoto, s plazo imenovano Zlatni rat. Ta dolgi peskoviti jezik v morju so nekoč uporabljali za lov na ribe z mrežami, ko pa se je pojavil turizem, so ga zasedli kopalci. Leta 1970, ko so začeli prihajati prvi jadralci na deskah, je Zlatni rat nenadoma postal njihov priljubljeni kraj, nato pa so iz leta v leto prihajali v večjem številu. Bol je takorekoč čez noc postal pojem za jadranje s fun deskami, njegov sloves se je razširil tudi prek meja nekdanje »Jugoslavije«. V poletnih mesecih piha pretežno maestral z več kot štirimi bofori, kaj je za jadranje s fun deskami pravcato doživetje.

Povprečni dan v poletni sezoni se začenja z umirjenim levantom, ki piha iz jugovzhoda, in to v glavnem v dopoldanskem času. Ta veter je nadvse ugoden za šolo jadranja na deskah in za jadralce s skromnejšim znanjem, ki uporabljajo večje deske. Po krajšem zatišju najavlja prihod maestrala temna črta na jugozahodnem obzorju, ki se počasi pribljižuje hvarškemu kanalu. Med jadralci s fun deskami je to znak za pripravo opreme in napenjanje jader.

Prvi nalet maestrala zmorejo tudi jadralci na velikih deskah, kmalu pa se maestral tako razživi, da ga lahko krotijo le jadralci z večjim znanjem in spretnostjo, in s svojimi fun deskami domala drsijo prek robov valov. Take vragolije kajpak navdušejo številne gledalce, ki te spretnosti poimenujejo kar balet na vodi. Marsikateri se spričo navdušenja prav tam odločajo, da bodo naslednjič tudi sami urezali prve brazde v morsko gladino.

Bol BIC Center

10. Mar, 2013 14:05

4131 vseh ogledov, 3 danes