Grado (Pineta), Italija

Grado (Pineta)

grado panorama

Italijanska obala je znana predvsem po mivki, hotelih, umazani vodi in poleti tudi po morju turistov. To velja tudi za Grado in njegov spot Pineto, ki se nahaja na začetku mesta. Do spota je precej enostavno priti. Izstopi iz avtoceste na Monfanfalcone, nato se drži smerokazov za Grado, tam pa levo na Pineto (spaggia).

grado route

Parkira se lahko čisto ob plaži, vsaj izven sezone. V sami sezoni je tu polno turistov in verjetno je parkiranjem precej težje, je pa poleti ta spot znan po termičnem vetru, ki ob lepem vremenu zapiha med 2-4bf. Plaža je dovolj velika, tako da je ta kraj priljubljen predvsem med kajteri. Posebnost spota je, da je tudi ob močnem vetru voda ob obali »flah« in pa precej nizka (30-50cm), zato je pomembno tudi plimovanje, saj ob oseki prebijanje do vode postane precej mučno. Predvsem zaradi mehkega mulja, ki se ugreza.

pineta

Spot je primeren tako za jugo, kot za burjo. Burja je tu manj sunkovita kot recimo v Monfalcnu. Na jugo se običajno vozi desno od pomola, na burjo pa levo. V vodi je precej kolov in opozolirnih zakov, zato je previdnost na mestu. Moje mnenje je, da je kraj zaradi nizke vode bolj primeren za kajterje kot surfače, čerprav surfačev ne manjka.

grado

Gigi;)

10. Mar, 2013 14:54

14411 vseh ogledov, 7 danes