Gran Canaria

Gran Canaria je tretji največji otok kanarskega otočja in je nedvomno eden najbolj priljubljenih krajev mednarodne surfarske elite. Z otoka tako prihajajo Björn Dunkerbeck, Marcos Perez, Vidar Jensen, Moreno sisters, Philip Köster… – kar je nedvomno dokaz odličnih surfarskih pogojev. Na otok lahko priletimo z več nam bližnjih evropskih letališč v Italiji, Avstriji ali Nemčiji.

Gran Canaria map

Kanarski otoki

tn_Canaries_Gran_Canaria_map

Gran Canaria

Najbolj znan spot je Pozo de Izquierdo, kjer se vsako leto zbere svetovna surfarska elita na PWA Pozo World Cupu. Veter piha z leve in je tukaj izredno močan, tvorijo pa se tudi lepi valovi, ki niso manjši od enega metra. Spot je primeren za izkušene surfarje, ki uživajo v loopih in drugih wave trikih. Tukaj je veliko surf centrov, kjer lahko najamete ali kupite opremo.

Pozo de Izquierdo

Pozo de Izquierdo

Južno od Poza je spot Bahia Feliz, kjer se nahaja Club Mistral (Fanatic, Mistral/North Sails), ki je primeren za vse nivoje surfanja. Ob obali le voda bolj flat, z oddaljenostjo pa valovi naraščajo. Veter je ob obali bolj sunkovit, z oddaljenostjo pa postane konstanten. Idealna smer vetra je s severovzhoda, saj tako piha povsem vzporedno z obalo in zato ni večjih sunkov.

Bahia Feliz

Bahia Feliz

Poleti je veter bolj konstanten in prihaja bolj s severne smeri, tako da se spot Bahia Feliz nahaja bolj v zavetrju. Zato v centru organizirajo vsakodnevne prevoze na »skrivni« spot Salinas de Arinaga, ki je nekaj kilometrov severneje od Poza in kjer je voda povsem flat ter primerna tako za začetnike,  nadaljevalce kot tudi freestylerje. Na tem spotu ni nobenega centra, je pa dostopen z avtom, le opremo potrebujete.

Salinas de Arinaga

Dostop v vodo je na vseh spotih bolj neprijazen, saj ni peščenih plaž (kot na Fuerteventuri), ampak so večji, vendar ne ostri kamni. Paziti moramo le na hiter vstop in izstop iz vode, saj nam lahko veliki podirajoči valovi (shore break) poškodujejo opremo (ki pa je žal tudi zavarovanje pri najemu v centrih ne krije).

Otok ima sicer odlično klimo, saj je čez celo leto med 18 in 25 stopinj, zato je tukaj tudi veliko upokojencev, ki nedvomno na najboljši način preživljajo svojo zasluženo starost. Z namestitvijo ni težav, saj je okrog vseh spotov ogromno ponudbe. Bencin je v primerjavi z Evropo zelo poceni, posledično tudi najem avta. Mesta izjemno prijazna, na jugu otoka tudi bolj turistična.

Za zaključek: Gran Canaria je spot za izkušene surfače, saj načeloma tukaj ni flat vode (z izjemo Salinas de Arinaga). In kot pravi windsurf inštruktor Pierro: »Gran Canaria separates men from boys.«

J

14. Apr, 2014 14:32

8866 vseh ogledov, 2 danes