Hurghada (Jasmin Village – Procenter Tommy Friedel)

Naj malo povem o samem mestu Hurghada. Mesto ima 1.000.000 prebivalcev. Sam sem osebno mislil, da jih bo imelo 10 krat manj. V mestu redko vidiš kakšno žensko, saj je to mesto delavcev, ki prihajajo iz drugih delov Egipta služiti denar, kar 300.000 je takih! Ženske ostajajo doma. Prevoz po mestu, ter od vašega hotela do downtowna opravljajo številni minibusi in taksiji s starimi Peugeot-i. Vozite se z minibusi, saj so 2 krat cenejši!!! Normalna cena prevoza je 2 funta na osebo iz Jasmin Village do downtowna, kar je najdaljša destinacija s 15 kilometri. Če greste bližje je 1.5 funta oz 1 funt. Če uzivate v cenkanju se lahko peljete tudi za 1.5 funta oz. 1 funt na osebo, nikoli pa za manj! Za informacijo Arabci se vozijo za 0.5 funta na osebo. En Egipčanski Funt je 60 tolarjev. (starost podatkov 15.2.2001)

egipt-map

Surfanje:

V Hurghadi je več surf centrov. Sofitel, Magawish, Three Corners, Procenter Tommy Friedel. Mi smo bili v zadnjem, ki je največji, veter pa piha povsod skoraj enako, razlika je samo v dostopu do vode, valu, in opremeljenosti surf centrov. V nadaljevanju je opisan procenter Tommy Friedel in Jasmin Village.

egipt-revier

Sama statistika vetra in temperatura vode kaže takole:

hurgstat

egipt-beachNajboljše zagotovilo za veter v naslednjem dnevu je, da piha celo noč. Tako se nekateri odpravijo v vodo že ob sončnem vzhodu. Vala ni in flachwasser omogoča velike hitrosti. Okoli popoldneva veter malce spremeni smer, malenkost ojača in naredi se val, ki pa tudi pri osmih boforih ni presegal 1.5m. Spot definitivno NI za ljubitelje velikih valov, ker jih tukaj ne bo. Veter piha v kdaj malo manj, kdaj bolj pogostih refulih. Če za nasljednji dan ni napovedanega vetra, se odpravite surfati zjutraj (ob sončnem vzhodu), saj morda takrat se ujamete urco ali dve surfanja.

webcamZgodilo se nam je, da je pihalo celo noč, potem pa samo še zjutraj do 10h in konec. Mi smo se pa žrli, zakaj smo čakali na popoldne… Peščen 50m zaliv, v katerem vam voda seže do pasu je odličen za učenje trikov, vendar pa se popoldne zabaše z začetniki, ki se učijo vodnih startov oz. kaj drugega. Največ je Nemcev, Avstrijcov in Rusov. Znanje srfanja je povprečno, znalci iz procentra pa obračajo raznovrstne trike in salte. Voda je v zalivu bolj mrzla kot na odprtem, saj se mivka ponoči shladi. Ob sončnem zahodu sonce sije direktno v oči srfaca, tako da je efekt podoben kot na Preluki – nič se ne vidi, zato previdnost ni odveč!!!

karnakTurizem:

Vsekakor se morate odpraviti v Luxor pogledati Dolino kraljev, Karnak tempelj, muzej papirusov. Cene potovanja se gibljejo od 60$-75$ na osebo. Piramid tu ne boste videli, saj so v Gizi (Kairo), vseeno pa dobite občutek Egipčanske kulture, z ogledom raznovrstnih templjev, obeliksov, grobnic… Posebnost Hurghade je ogled koralnih grebenov. Lahko se odločite za snorklanje ali za ogled s podmornico. Vsekakor se raznobarvne ribe in korale splača pogledati!

 hrg-map

10. Mar, 2013 14:58

5355 vseh ogledov, 0 danes