Kamp Sv. Marina, Girandella, Ravni

Poleti se praktično vsak weekend odpravim na vzhodno stran Istre – natančneje v Sv. Marino pri Rabcu (10 km južno – torej proti Puli). Sv. Marina sama po sebi ni nek poseben kraj za surfanje, je pa izredno izhodišče za dva odlična spota v bližini, katera pozna le malo slovenskih surferjev. Govorim o Girandeli in o kraju po imenu Ravni.

Girandela je  plaža in hotelsko naselje severno od Rabca, do nje pa pridemo, če se po spustu iz Labina proti Rabcu zapeljemo mimo mesteca oz. nad njim in se po edini cesti ne oziramo na vsa mala krizišča – torej do konca dokler gre. Veter, ki je tam edini uporaben je Burja. Je dovolj močna in konstantna ter včasih razvije tudi odlične valove na vodi. Dobra stran Girandele je tudi ta, da je plaza iz proda (debelejšega peska in malce večjih kamnov) ter da imajo domačini (uprava hotela) dober posluh za surfače. Kljub temu, da ne pustijo avtom do plaže, surfarjem brez kakršnega koli pomisleka na recepciji predajo ključ od rampe in vhod z avtom velja brez časovnih omejitev. Parkiraš lahko tako rekoč tik ob vodi. Za vse, ki bi želeli kdaj na ta spot grem z veseljem za vodiča, če bom že tam. Ponavadi pa sem za weekende vedno na obali.

Naslednji spot je Ravni. Ravni je od Sv. Marine, če prides iz Labina še 5 km južneje (vedno glej le smerokaze in ne bos nikoli zgrešil). Top veter tam je Maestral. Še sam sem komaj verjel dokler nisem poizkusil. Nad Ravnim se iz morja dviga hrib z imenom Skitaca, ki se dvigne do cca 450 m nad morjem. Hrib je zelo strm in s tem konfigurira idealen teren za pogoje, ki vse vetrove, ki pihajo vsaj približno iz smeri maestrala (tudi jugo) pojača tudi za več kot 50%.

Tako je praktično vsak Maestral že dovolj močan tudi za večja jadra. Ne malokrat vozim tam tudi 6,6 m2 jadro in 100 L desko. Lani sem tam ujel preko sezone (od maja do oktobra – le za weekende) 30 dni surfanja na tej lokaciji. Veter piha s to močjo do približno 2 km od obale potem pa efekt stiska sten uplahne in dobro je vedeti kje so te mejniki, ki se s spreminjanjem smeri vetra (zaradi sonca) tudi sami pomikajo.

spoti

10. Mar, 2013 14:08

7876 vseh ogledov, 0 danes