Kapverdski otoki – Otok Sal, Santa Maria

By Jure & Uroš

Kapverdski otoki ležijo cca 1500 km južno od Kanarskih in 450 km od afriške obale v Atlantskem oceanu. So v pasatnem pasu, zato je v času sušne dobe od decembra do maja razmeroma konstanten veter, ki piha ves dan od 4 do 5, včasih tudi 6 Bf. Najboljša meseca pa sta marec in april.

Kapverdski otokiSkica zaliva Santa Marija

Surfa se na več otokih vendar je najbolj znan otok Sal, kjer je tudi edino mednarodno letališče. Na južnem delu otoka v kraju Santa Marija je velik širok podkvasti zaliv odprt proti jugu. Veter piha od severovzhoda iz obale, tako da je voda ob obali gladka.Če pa se zapelješ izven podkve pa so valovi vedno večji. Poleg tega se z južne strani proti obali nariva morje in se v valovih do 1 m višine lomi na obalo. Domačini, ki poznajo vsak kamen na obali jih z veseljem a tudi malo rizično jezdijo.

Boljše surfaške postaje so 4, 2 na zahodni strani zaliva (Mistral, Fun sistem) in 2 na vzhodni strani (Fun sistem, Planet Windsurfing). Zahodni dve sta malo bolje opremljeni, vendar je zahodna stran slabša, ker je veter refulast in v bližini je zasidranih nekaj ladij. Priporočava vzhodno stran, ki je vsekakor boljša.

Kapverdski otoki info

Za letalo in solidno sobo z zajtrkom sva plačala 800 E/osebi, za opremo pa 165 E/osebo (F2, Naish, Neil Pryde). Restavracij je baje 28 od tega 2 za domačine, kjer je hrana praktično ista, vzdušje pa bolj ležerno – pristno, cene pa so enkrat nižje. Tu se dobi soliden zdrezek tune ali mečarice s pomfrijem, rižem in nekaj zelenjave pa še O,4 pivo za cca 1000 SIT.

Letos sva vozila jadra od 4.7 do 7.4 m2, 3 dni malo večja in 3 dni malo manjša in se nagarala do kraja. Gladko morje je idealno za ukaželjne in dirkače, malo dalj pa so vseh vrst valovi na izbiro.

Vreme je za nesurfarje malo čudno. Po nebu se stalno podijo oblaki z nič, malo več ali malo manj sonca. Zato se sem vračajo le surfarji, vsi ostali so kljub bližini ekvatorja razočarani. Sicer pa agencije ponujajo razne programe izletov, potapljanja in ribarjenja. Izleti na druge otoke pa so precej dragi, ker je treba iti z letalom.

Kapverdski otoki

Dnevna temperatura okoli 25 *C, voda 22 *C ob 5 Bf nista posebno prijetni in kopalcev praktično ni. Sonce pa je kljub oblačnemu vremenu zelo močno. Že pol ure nastavljanja oblakom in soncu je lahko za belega turista usodno. Najboljša je dolga obleka, obraz in roke pa je treba zaščiti s faktorjem 25 obvezno z oznako WATERPROOF, sicer si takoj mehurjast.

Skratka. Surfar, ki bi se odločil za Kapverde, bo sigurno navdušen, spremljevalec pa bi moral imeti bolj trdo kožo.

Kapverdski otokiDomačin jezdi val tik ob obali

Kapverdski otokiUroš – hudi triki zahtevajo svoj davek

10. Mar, 2013 15:00

8912 vseh ogledov, 2 danes