Karpathos, Grčija

Grški otok Karpathos ima na leto povprečno 70% dni vetra z močjo preko 4 Bft in to relativno konstantne NW smeri. V poletnih mesecih bo vetra v vsaj 85% primerov in to moči okrog 24 kts. Statistika pove dovolj o tem, da to ni ravno kraj za začetnike.

Najboljše lokacije za windsuranje so na jugu otoka v bližini letališča. NW veter pri teh lokacijah piha stran od obale. Lokacija je bila leta 2006 prizorišče svetovnega prvenstva v hitrostnem srfanju.

Bivanje

Bivališča na tej lokaciji so relativno redka. Nekaj studijev, apartmajev in manjši hotelček 4 km od letališča. Sicer pa imajo surfing centri tudi nekaj prenočišč. Vsi centri se nahajajo na razdalji 2-3 km in se med njimi lahko premikamo kar peš. Sicer pa je na otoku precej izposojevalnic avtov, skuterjev in ATV-jev tako, da prevoz ni problem. Res pa je, da je prva civilizacija 11 km stran v glavnem mestu otoka imenovanem Karpathos. To  ne bo šlo več peš a bo za obisk dovolj majhen skuter.

Karpathos

Jadranje

Če ne vozite radi s sabo vse mogoče krame potem vam bodo za primerno plačilo z veseljem pomagali v treh centrih, Procenter Chris Schill, Center Mistral z klubom Anemos in PlanetAllSports.

Takoj ob letališču je zaliv, ki so ga poimenovali Chiken Bay in naj bi bil za začetnike, ki ne obvladajo vodnega štarta. Voda je v precejšnjem delu zaliva le nekaj čez kolena, kasneje pa se nekoliko poglobi. V primeru NW vetra je linija jadranja izredno kratka kar je ob množici jadralcev že kar nevarno. Tukaj izposojajo opremo Schill, mistral in domačin z RRD opremo.

Karpathos

Za naslednjim rtom je t.i. Gun Bay kjer je pri NW vetru linija jadranja proti odprtemu vendar vzporedno z obalo.  Tukaj je lociran Mistral Center in PlanetAllSports.

Karpathos

Še en rt in pred vami bo t.i. Lagoon zaliv. Tukaj je pri NW vetru smer jadranja proti manjšemu otočku tako, da je orientacije za razdaljo nekoliko boljša. Ker je jadranje paralelno obali je voda precej mirna kljub močnemu vetru. Tukaj je matična lokacija Procentera Chris Schill.

Lagoon

Lagoon

Lagoon

Lagoon

Lagoon

Te dni je pihalo od 25 – 28 vozlov. Za nas rekreativce so bila jadra 3.4 – 4.5 m2 in 74 – 85 literske deske.

Lagoon

Lagoon

Aleš

10. Mar, 2013 14:57

5228 vseh ogledov, 1 danes