Kos

Kos je grški otok, ki leži v Egejskem morju in je tretji največji otok Dodekaneza. Turistična sezona traja nekako od maja do oktobra, vrhunec pa je nedvomno poletje, ko je najmočnejši tudi vsem znani veter meltemi. Meltemi piha načeloma s severne smeri in nudi odlične pogoje za surfanje. Na otoku je več spotov s surf centri, kjer si lahko opremo tudi izposodite.

Kos mapa 1

Psalidi je na zgornjem severnem delu otoka, od glavnega mesta Kos je oddaljen 5 km. Tukaj se nahaja center Big Blue Surf Center (Fanatic/North Sails). Smer vetra je side shore z leve, z oddaljenostjo od obale se tvorijo manjši valovi. Pogoji so dejansko odlični za vse nivoje. Dopoldan je veter šibak, primeren za začetnike, z naraščanjem temperature pa narašča tudi moč vetra in tako v popoldanskem času doseže največjo moč. Veter je tukaj zelo konstanten.

Kos Psalidi

Psalidi

Marmari je manjše turistično mesto in se nahaja nekje na sredini na severni obali otoka. Veter tukaj piha on shore. Zaradi bližnjih otokov Kalimnos in Pserimos, ki tvorita nekakšen kanal, se veter tukaj še dodatno ojača. V močnem vetru se tvorijo tudi manjši valovi (do 1,5 m). Dostop v vodo je najlepši na otoku, saj so v tem delu otoka plaže peščene, voda pa dolgo ostane plitva in tako s štartom dejansko ni nobenega problema. Kot na vseh ostalih spotih veter tekom dneva narašča in tukaj sem velikokrat doživel, da je tudi ob sončnem zahodu pihalo za 4,7 jadra. Tukaj je več surf centrov. Najbolj znan je  Marmari Windsurfing (JP/Neil Pryde).

IF

Marmari

Kefalos se nahaja na jugozahodu otoka in je najbolj znan in vetroven spot. Tukaj je veter off shore, zato je temu primerna tudi flat voda. Veter se spušča po dolgem pobočju otoka, zato je seveda tudi sunkovit. Spot je primeren za vse nivoje, v bližini pa so tudi številni apartmaji in nedaleč stran tudi hoteli. Tukaj se nahaja Kefalos Windsurfing Center (Fanatic/North Sails), kjer lahko najamete odličen material in uživate v vožnji čez slikovit zaliv.

Kefalos

Kos Kefalos
Kefalos

Za konec: Kos ponuja številne spote, ki so ob pravem vetru res izjemni. Kos je dejansko družinski spot, saj imajo koristi nedvomno vsi družinski člani. Kor windsurf inštruktor sem več poletij preživel na Kosu in res užival v vsakem vetrovnem dnevu. Največja težava je le ta, da tukaj glede vetra ni garancije (to ni Karpathos) in žal odstotek močnega vetra zelo zelo različen. Spomnim se, da vetra ni bilo tudi cel teden. So pa takrat odlično napredovali začetniki.
J

24. Mar, 2014 9:52

9081 vseh ogledov, 2 danes