Imaš 1 neprebrano sporočilo.

Lago di Garda, Italija

lago di garda panorama
torbole800
Torbole

Močan veter je tisti magnet, ki privablja sem toliko ljubiteljev tega športa. Jezero je dolgo okoli 60km, na jugu precej široko, proti severu pa se zoži in je na koncu pri Torbolah široko le nekaj več kot tri kilometre. Postopoma se dvigujejo tudi preko 1500m visoke skalnate planine, katerih pobočja se strmo spuščajo v jezero. Ko se segrejejo vrhovi gora, začne zaradi termike pihati južni veter imenovan “ora”, in se zaradi ožine močno okrepi. Prav neverjetno je, kako piha v Torbolah veter 5 do 6 boforov, 25km nižje v največjem mestu Garda pa je popolna “bonaca”. Obratno pa piha ponoči in zjutraj severni veter imenovan “vento”, in sicer zaradi ohlajevanja skalnatih vrhov. Statistiki na Gardi zatrjujejo, da piha “ora” 219 dni, “vento” pa 260 dni na leto. Vendar pa nas lahko ta izjemen podatek zavede, saj ni omenjeno, s kakšno močjo piha.

lago di Garda

lago di Garda

Večino jadralcev privlači južna “ora”, ki začne pihati okoli 12. Do 13. Ure. Ob sončnem vremenu skoraj vedno doseže tudi 6 do 7 boforov. Najmočnejša je na zahodni strani jezera pri hotelu Pier. Tam je tudi eden največjih windsurfing centrov na svetu. Če vam popoldanski veter ni dovolj, lahko izkoristite tudi jutranji hladen “vento”. Tedaj je najbolje da se zapeljete na drugo stran jezera nekoliko južneje, v Nevene ali Malcezine. Najmočnejši veter je okoli 8. ure zjutraj, in sicer lahko doseže po jasni in hladni noči tudi preko 7 boforov, običajno do 10. ali 11. Ure. Za njim nastane popolno brezvetrje, ki traja, dokler ne zapiha “ora”. Če je vreme slabo, pa lahko “vento” piha cel dan, zlasti v zimskih mesecih, ko je podoben naši burji.

Tukaj so dobre možnosti za vožnjo, zato se tu zbirajo najboljši jadralci, večkrat pa srečamo tudi svetovno znane tekmovalce. Gneča je že skoraj nevzdržna, jadralec mora neprestano paziti, da se v koga ne zaleti, ali pa da ga ne podre kakšen manj spreten kolega. Pravijo , da pride sem letno 300.000 surfarjev, zlasti Nemcev, od tega samo v juliju več kot 50.000 Velik problem je z parkiranjem, parkirišča so zelo majhna, če pa hočete parkirati bolj ob morju pa je treba parkirati v modri coni in to tudi plačati (če seveda dobite mesto). V starih časih se je dalo parkirati tudi ob cesti ki pelje proti hotelu Pier in surfati na znanem “schwein bauchu”, sedaj pa so vsa mesta tam za parkiranje zazidana z betonskimi stebrički. Parkirišča so na Gardi zvito omejena z zapornico, ki je toliko visoka, tako da lahko parkirate le z osebnim avtomobilom (letos – maj 1997 na glavnem parkirišcu v Torbolah ni bilo več te zapornice). Tako se je najbolj ugodno naseliti v enemu od 3 kempov v Torbolah ali pa v kakšnemu od srf centrov (cene so na koncu strani) , vendar pa je poleti zelo težko dobiti mesto. Najugodnejši čas za surfanje je od aprila do septembra , zlasti primerno pa je maja, ko je največ vetra, še ni take gneče, jezero pa ima že primerno temperaturo.

 lago di garda spots

Temperatura jezera je najnižja v začetku aprila, ko se vanj zlivajo ledene vode z okoliških planin, a vseeno znaša 10 -14 C. V juniju ima voda 16 do 20C, avgusta pa tudi preko 23C. Vseeno pa je tudi poleti neoprenska obleka + rešilni jopič obvezen del opreme (Velja zakon o obveznem nošenju rešilnega pasu na vodi). Čeprav je temperatura zraka v poletnih mesecih tudi 28C, pa je vročino občutiti le tistih nekaj ur brezvetrj.

garda-windstatistic temperature lago di garda

Hotel Pier – kamera
Vasco Rena – kamera

6890 ogledov skupaj, 9 danes

Brez značk

6890 ogledov skupaj, 9 danes

  

Sponzorirane povezave

Komentiraj

Za kometiranje morš biti prijavljen

X