Lago di Santa Croce, Italija

lago di santa croce iz juga

Jezero je oddaljeno cca. 260 km iz Ljubljane, je ob vznožju italijanskih Dolomitov, zaradi avtocest pa vožnja ne traja več kot tri ure. Turizem ni tako razvit kot na Gardskem jezeru, zato okolica učinkuje precej domače in prijetno.

Ko se segrejejo vrhovi gora, začne zaradi termike pihati južni veter. To se zgodi ponavadi okoli 12. ali 13. ure in piha do večera. Tisti, ki pa bi želeli ujeti tudi jutranji veter, se bodo zjutraj morali odpeljati na 10km oddaljen Lago di Morte. Veter je močnejši v pomladnih, poletnih mesecih, medtem ko jeseni zaradi neizrazite termike zgubi svojo moč. Valov skoraj ni, zato je spot idealen za učenje različnih manevrov in trikov. Po dolgem sušnem obdobju, lahko naletimo na zelo malo vode, saj jezersko vodo porabijo za potrebe v “dolini”, zato se je pred odhodom pametno pozanimati o vodnem nivoju.

lago di santa croce Picture 014

lago di santa croce Picture 026

Spot je predvsem raj za kajtarje, saj zaradi dolge plaže nudi veliko prostora za spuščanje kajtov. Zato je ob vikendih na jezeru ponavadi kar precejšnja gneča. Kdor se odpravlja na daljši obisk jezera, bo verjetno prebival v kampu Sarathei, ki je od vode oddaljen ca. 100m (kadar je nivo vode normalno visok). Za enodnevni izlet pa priporočam surf spot pri “Surf Baru”, kjer piha malenkost močneje, kajtarjev ni, vendar je za parkiranje na plaži potrebno imeti kar visoko podvozje, oziroma priti dovolj zgodaj, ko parkirišče nad spotom še ni zasedeno.

lago di santa croce iz Sarathei

10. Mar, 2013 14:51

6041 vseh ogledov, 1 danes