Lago Trasimeno, Italija

Lago Trasimeno je četrto največje italijansko jezero, ki leži na meji med Toskano in Umbrijo. Jezero je s srednjeveškimi mesti na njegovem obrobju izredno slikovito, žal pa je voda zaradi plitvega in peščenega dna zelo motna.

Lago Trasimeno map

Lago trasimeno map

V poletnih mesecih (jasno vreme, visoke temperature) prevladuje sicer zahodni termični veter, ki je močnejši v popoldanskih urah. Najboljši spot je nedvomno med Torricello in Monte del Lagom. Spota ne morete zgrešiti, saj se nahaja povsem ob cesti in surfarji ter kiterji na vodi takoj pritegnejo vašo pozornost. Zahodni veter je tukaj side shore z leve, spot pa si sicer delite s kiterji, vendar je odlično razmejen od ostale javne plaže. Za surfarje in kiterje je namenjeno tudi posebno parkirišče (tik ob spotu), ki vam ga bodo ob prijetnem pozdravu z domačini tudi z veseljem ponudili. Zahodni veter je ob jasnem vremenu primeren za srednje velika jadra in lahko tudi preseže 15 vozlov. Ob močnejšem vetru se naredijo tudi manjši valovi, paziti pa moramo tudi na »prekle« ki so posejane po vodi in služijo kot ribiške mreže.

Lago Trasimeno

Občasen južni veter pa naredi kljub plitvini kar lepe valove. Najboljši spot za južni veter je Passignano sul Trasimeno (zraven jadralnega kluba), kjer je tudi surf šola. S parkiranjem in riganjem ter prostorom na plaži in vodi tukaj tudi ni problema. Južni veter piha onshore in začnemo uživati šele po nekaj obratih proti vetru, ko se nam odpre celoten zaliv.

Lago Trasimeno Passignano

Ob jezeru je veliko kampov in z namestitvijo res ni problem. V času bonace pa predlagam obisk številnih slikovitih srednjeveških mest, ki ležijo ob jezeru (Castiglione del Lago, Panicale …) ali njegovi bližnji okolici (Cortona, Montepulciano, Siena, Arezzo, Perugia, Assisi …).

Lago Trasimeno

Lago Trasimeno

Jaka

02. Sep, 2014 8:12

9147 vseh ogledov, 3 danes