Alaçati

Alaçati spot

Alaçati se nahaja na polotoku Çeşme, nasproti grškega otoka Hios. Dostop do Alaçatija je možen preko mednarodnega letališča v Izmirju (oddaljen eno uro vožnje) ali pa preko letališča na Hiosu (pol ure vožnje z ladjo) oz. z avtom. Sam spot je od mesta Alaçati oddaljen 3 km, tja pa redno vozijo tudi manjši avtobusi/kombiji in vam za to ni treba najemati avtomobila. Na samem spotu so prenočišča dokaj draga, tam je več hotelov višjega ranga. Jaz sem se odločil za bivanje v mestu, ki ima čudovito atmosfero, številne gostilne, kavarne … Predlagam vam le, da se ob kosilu ali večerji vzdržite pitja vina, saj je le-to grozno drago. Pivo – ok. Sicer pa so ljudje izredno prijazni in gostoljubni. Pravo nasprotje Grkom.

Alaçati mapa
Spot se nahaja v dolgem zaprtem zalivu, kjer je prb. 500 metrov nizke, turkizne vode in peščene plaže. Veter je poleti side shore z leve, voda pa zaradi zaprtega zaliva izredno mirna. Pogoji so naravnost čudoviti tako za začetnike kot tudi za bolj izkušene, freestylerje in formulaše.

Alaçati
Veter je dopoldan šibak, primeren za začetnike, nato pa njegova moč narašča in je okrog 13.00 že primeren za glisiranje. V popoldanskem času tako šolska jadra zamenjajo monofilm jadra in v vodi zna biti prava gneča. Na spotu se kar tre različnih surf centrov (mislim, da sem jih naštel devet), tako da je ponudba res izjemna. Jaz sem najel material v najbolj znanem centru Alaçati Surf Paradise Club (ASPC), ki ima tudi najboljšo lego. Žal pa moram biti tudi kritičen, saj sem bil malce razočaran nad jadri, ki so imela slabe jambore (kljub visoki ceni najema) in bila posledično bolj težka in neokretna. Če boste razmišljali o najemu, vam predlagam, da se sprehodite vzdolž obale, si ogledate vse surf centre in izberete vam najljubšo znamko, model … Ni da ni!

Alaçati
Spot je sicer res idealen za vse. Prav njegova idealnost pa v največji poletni sezoni seveda povzroči neizmerno gnečo, sploh popoldan, ko so razmere res odlične. V tem primeru je morda bolje odjadrati malo bolj v veter ali na drugo stran zaliva, kjer je gneče manj. Sicer je na koncu zaliva tudi marina, vendar brez skrbi. Vozniki čolnov so izjemno uvidevni in se v počasni vožnji umikajo vsem surfačem. Tukaj tudi ni kajterjev (njihov spot je nižje in na drugi strani zaliva).

IF
Naj vas še opozorim na dokaj hladno vodo, kljub poletnim temperaturam. Zato je shorty tukaj kar nujen. V bližini so namreč sladkovodni izviri, ki pač terjajo svoj davek. V vetru okrog 25 vozlov pa je tudi sredi avgusta povsem prijala dolga obleka s kratkimi rokavi.
Kot zaključek lahko rečem: Alaçati – spot za vse nivoje srfanja, s stalnim vetrom, odlično ponudbo ter prijaznimi ljudmi.

Jaka

03. Mar, 2014 15:25

2691 vseh ogledov, 2 danes