Pelješac

Le malokatero mesto na Jadranu se lahko pohvali s tako blagim podnebjem (nad 3000 sončnih ur letno), s tako bujnim rastlinjem in izredno lego kot prav Pelješac.

Z vsakodnevnimi trajektnimi zvezami se iz Reke ali Drvenika pride do Korčule, nato pa z lokalnim trajektom na Pelješac (vožnja z lokalnim trajektom traja približno 30 minut). Če potujete z avtomobilom, potlej je najbolje po avtocesti do Splita, naprej po jadranski magistrali, čez Neum, nato pa po ponovnem vstopu v Hrvaško zaviti proti Stonu. Če se želite izogniti Bosni, lahko v Pločah ujamete trajekt, ki vas zapelje v Trpanj, le še kakšnih 15 km od surfaških lokacij.

Lokacija

korcula
Surfači na Pelješcu večinoma izbirajo med dvema lokacijama v kanalu. Kampiranje okoli rta Sveti Liberan, kjer je največji kamp Antony Boy, oziroma kampiranje ob rtu Zamošče, kjer je najbolj obiskan kamp Perna. Za obe lokaciji sta je značilen rt iz drobnega peska in lahek dostop do vode, vseeno pa je treba paziti na ježe, katerih je kakšno sezono več, drugo manj.

peljesac-panorama-zaliv

Rt Zamošće


peljesac-liberan

Rt Liberan


Ozkost kanala, ki ustvarja tako priljubljene vetrne pogoje, po drugi strani pušča le malo manevrskega prostora mimo potujočim plovilom. Tako surfači, ki ne surfajo le tik ob obali, mnogokrat povzročijo skrbi kapetanom in nemalokrat ogrožajo tudi sebe, ko se ne umaknejo bližajočem se trajektu, hidrogliserju, ipd.
peljesac-trajektinhidro

Temperature morja se v poletnih mesecih gibljejo do 24C, v spomladanskih in jesenskih mesecih pa se ne spustijo pod 16C.

Vetrovi

Maestral – Pelješki kanal je najbolj poznan prav po tem vetru. Ni sunkovit in ustvari enakomerne valove. V poletnih mesecih dosega maksimalno moč do 6,7 bf, v povprečju pa piha tam okoli 4-5bf. Kadar so pogoji pravi zapiha okoli popoldneva, se popoldne okrepi, ob sončnem zahodu pa preneha. Ponoči ga zamenja burin, z močjo do 3bf. Okvirno lahko lokacijo okoli Sv. Liberana opredelimo bolj kot speed windsurfing, medtem ko se pri rtu Zamošče valovi malenkost okrepijo in tvorijo pogoje za freestyle.

maestral

Jugo – V nasprotju z maestralom, jugo najbolje zapiha v jesenskih, zimskih in pomladnih mesecih. Je malenkost manj konstanten kot maestral, zato pa dosega moč tudi do 8bf. Ponavadi jugo prinaša slabo vreme in dež, zato je priporočljivo ob prvih dežnih kapljah prisurfati na obalo, saj moč vetra ob dežju ponavadi popusti. Tu je situacija z valovi obrnjena kot pri maestralu, kar pomeni da je pri rtu Zamošče manj izrazit val.

jugo

Burja – Burja je najmanj primeren veter za surfanje v kanalu. Je sunkovit in lahko doseže moč do 10bf. Na ta veter naj se podajo samo najbolj izkušeni jadralci, saj piha direktno na skalnato obalo Korčule, kamor surfača prinese ob odpovedi opreme oziroma premajhnem znanju. Ob obali praktično ni valov, vendar velja: bližje Korčuli surfamo, bolj je burja močna in večje valove ustvarja. Najbolj pogosta je v jesenskih in zimskih mesecih.

burja

10. Mar, 2013 14:12

11194 vseh ogledov, 0 danes