Umag – Punta, Hrvaška

Surf spota Umag se z lahkoto najde. Z avtom greste cez Portorož in v Sečovljah na Hrvaško. Na vrhu klanca zavijete proti Savudriji (lahko si ogledate razmere tudi tam), nato pa se peljete še par kilometrov do Umaga. Tu sledite smerokazu Punta in že ste na rtu.

umag

Ob močnem jugu se zbere kar precej surfačov. Naj povem, da kraj vsekakor ni za začetnike. Jugo ustvari precej velike valove (tudi do 3m, kdaj verjetno tudi več), ki se lomijo tudi že dalec od obale.  Zahteven je predvsem vstop v vodo, saj je val ki prihaja v pristan precej velik in neizkušeni ponavadi poženejo kar precej začudenih pogledov, ko gredo notri na napačnem kraju (X na sliki). Tukaj je val tako velik, da te dobesedno pomete nazaj na obalo. Vstop je preko pomola, kjer največji mojstri stopijo na desko direktno z njega in startajo. Drugi z malo manj znanja, pa se vržejo skupaj z desko v vodo (kar je tudi zahtevno, saj ti jo veter z lahkoto, če jo ne vržes prav, vrže ob pomol) in naredijo vodni start. Ob morebitnem zlomu jambora oz. kaki drugi okvari, kot tudi neznanju, te zna precej daleč odnesti, saj se surfa proč od obale. Tako se hitro znajdeš v Savudriji, mogoče celo v Sloveniji:-)

Seveda pa so valovi tisti, ki privlačijo smetano slovenskega surfanja. Znanje je tu na najvišjem nivoju in ne redko se zgodi kakšna salta, Vulcan…

10. Mar, 2013 14:19

7802 vseh ogledov, 0 danes