Cerknica

cerknica800

JUGOZAHODNI VETER NA CERKNIŠKEM JEZERU

Običajno je ta veter značilen za predrfontalni vremenski položaj, ko ciklon v severni ali srednji Evropi prek naših krajev vleče vlažen sredozemski zrak. To je veter, ki v notranjosti Slovenije v večini primerov ne dosega primernih hitrosti nad 4 Bf. Ob ugodnih vremenskih razmerah, ko jugozahodni (JZ) veter sovpada še s termičnim vetrom v enaki smeri in lokalnimi značilnostmi terena, pa ta ob nekaterih slovenskih jezerih dosega hitrosti do 7 boforov.

cerknica

Jugozahodnik na Cerkniškem jezeru

Podobne ugotovitve, kot veljajo pri jugozahodniku na Bohinjskem jezeru, veljajo tudi na Cerkniškem. Za hitrosti vetra nad 4 Bf je potrebno sovpadanje termičnega vetra z jugozahodnim. Vlažen jugozahodnik se ob spouščanju po severnih pobočjih Javornikov fenizira in kanaliziran z veliko hitrostjo piha prek ogretega Cerkniškega jezera. Ko se ob toplem sončnem vremenu pred prehodom fronte sešteje s termičnim vetrom v enaki smeri, lahko v sunkih dosega hitrosti do 7 Bf.

Veter na Cerkniškem jezeru je sunkovit. Sunki zelo močnega vetra s hitrostmi od 10 do 17 m/s se bolj ali manj pogosto menjavajo s šibkejšim vetrom ali popolnim brezveterjem. Bolj enakomeren veter piha v času, ko je jezero polno in vodna površina obsega 10 – 20 km2. Plitvo jezero se spomladi hitro ogreje na 15 – 20C. Velika topla vodna površina ob prisojnih pobočjih Slivnice in Rakitniškega pogorja omogoča dviganje zraka ob južnih pobočjih, s tem pa se krepi termični veter. Pogorje Javornikov je premajhno, da bi se nad njim ustvarile zaloge hladnega zraka. Zračne mase se prek Javornikov spuščajo v valovih in tako povzročajo sunkovit veter. Zaradi večjih temperaturnih razlik in velikosti jezera so termični in jugozahodni vetrovi najmočnejši spomladi in zgodaj poleti. Ko je jezero manjše (poleti in jeseni) pa so južni vetrovi šibkejši in sunkovitejši.

cerknica1

10. Mar, 2013 13:53

5543 vseh ogledov, 0 danes