Izola

Zakon za burjo

izola1

AMP Koper je za zdaj najboljši pokazatelj jakosti burje na slovenskem morju. Ob upoštevanju značilnih smeri ter tokov šibke in zmerne burje je podatek o hitrosti vetra z AMP Koper najbolj uporaben pri ocenjevanju jakosti vetra v Tržaškem in Koprskem zalivu. AMP Portorož ob šibki in zmerni burji zaradi kanaliziranega vetra po dolini Dragonje ne daje pravih podatkov o jakosti in smeri vetra, je pa dober pokazatelj močne burje in juga.

Značilnost burje je tudi sunkovitost. Sunki vetra so obsežnejši in dolgotrajnejši na odprtem morju, ob obali pa so krajši, vendar enako močni kot na odprtem. Hitrosti vetra v sunkih (rafulih) so približno enkrat večje od povprečne hitrosti vetra, izmerjene na avtomatskih meteoroloških postajah. Najboljša ocena jakosti burje na morju so podatki o hitrostih burje v sunkih (maksimumih), ki so navadno objavljeni tudi ob vremenskih napovedih.

izola2
Ob močni burji (burja lahko piha tudi do 9bf) se naredijo veliki valovi, ki močno otežujejo surfanje. Za začetnike ta kraj ni primeren, saj jh lahko odnese daleč na odprto morje, če ne kar v Italijo. Dostop do plaže je izredno lahek, kar daje Izoli dodatne točke.

10. Mar, 2013 13:57

5643 vseh ogledov, 0 danes