Placeholder
Placeholder

Kako začeti

Vsak začetek je težak. Pri učenju surfanja je poleg volje, primernih vetrovnih razmer, ki naj bodo okoli 1-3bf (ne učite se v premočnih vetrovih!), pomembna tudi izbira opreme. Pomembno je, da je deska dovolj velika, nepotopljiva glede na vašo težo. Za pravilno odločitev glede izbire volumna lahko okvirno služi sledeči premislek: ce imate 80 kg, naj bi deska imela teoretično vsaj 100L volumna, da se v idealnih razmerah ne bi potopila pod vašo težo (80kg teža surfaca + 10kg teža deske + 10kg teža rigga). Za učenje potrebujete stabilno desko (saj je tako učenje osnov hitrejše in tudi bolj zabavno), torej najmanj 30 litrov več (130L), odvisno od teže surfača (za težje več). Ne potrebujete najnovejše deske, tudi 15 let stara deska bo čisto v redu. Jadro je za začetnike lahko tudi nemonofilno, saj so jadra iz blaga bolj odporna na različne udarce in padce surfačev. Vsekakor pa naj ne bo preveliko. Maksimalna velikost naj bi bila okoli 6m2, raje manj, saj je večje jadro težje vodljivo.

kako-zaceti-1 Surfanja se ponavadi začnemo učiti že na suhem. Kadar nimamo možnosti uporabe simulatorja, si lahko pomagamo samo z jadrom, ki ga ob nežnem vetru v hrbet premikamo v prikazane smeri. Tako si razvijemo osnovni občutek za gibanje jadra v vetru.
2 Z desno roko držimo jambor pravokotno na podlago, z levo pa povlečemo k sebi in nato popustimo jadro. Tako dobimo dober občutek za zajemanje vetra.
3 Po osnovnih vajah na suhem se lotimo ravnotežja na vodi. Na deski poskušamo vstati ter zibati desko. Tako razvijemo občutek za stabilnost, ki je pri surfanju še kako pomemben.
4 Po osnovnih vajah smo pripravljeni za prvi poizkus na vodi. Začetni položaj pri dvigovanju naj bo enak prikazanemu na sliki. Predvsem je pomembno, da je položaj jambora pravokoten na desko, veter pa nam mora pihati v hrbet. Pri dvigovanju jadra moramo posebej paziti na hrbet, ki naj bo vzravnan in ne nagnjen naprej, stopali pa vsaka na svoji strani jambora! Med dvigovanjem je potrebno skrbeti, da bo jambor vedno pravokotno na desko!!
5 Po dvigu jadra iz vode naj jadro malenkostno zaplapola v vetru. Ne hitimo, vzemimo si trenutek za vzpostavitev ravnotežja na deski.
6 S sprednjo roko (glede na premec deske) primemo za lok približno 15 cm od jambora. Jadro potisnemo narahlo naprej, vzdolž deske proti premcu (tako da roki nista več prekrižani). Druga roka naj še vedno drži za dvižno vrv.
7 Spustimo dvižno vrv in primemo za zadnji del loka. Roki naj bosta razmaknjeni cca. 60 cm (kasneje pri surfanju je razmik odvisen od navade posameznika).
8 Surfati začnemo, ko jadro narahlo nagnemo naprej, proti premcu, tako da ga zajame veter. Z zadnjo roko jadro narahlo potegnemo k sebi.
9 Hitrost surfanja in moč, s katero držimo jadro, lahko uravnavamo z zadnjo roko. Jadro potegnemo bolj k sebi ali pa ga popustimo in s tem zmanjšamo hitrost.
10 V smer proti vetru zavijemo tako, da nagnemo jadro nazaj.
11 V smer z vetrom zavijemo tako, da jadro nagnemo naprej.
12 Osnove sedaj poznate in z nekaj vaje se boste kmalu brez padcev peljali po vodi. Za brezhibno zavijanje, skakanje in izvajanje različnih trikov, pa bo potrebno kar precej vaje.

Zavoj proti vetru:

tacking

 1. Odločimo se za zavoj proti vetru.
 2. Jambor čimbolj pomaknemo nazaj (spodnji del jadra se dotakne deske).
 3. Deska začne obračati proti vetru. Počakajmo, da se premec obrne čisto v veter.
 4. Stopimo pred jambor. Veter nam sedaj piha točno v hrbet. Z obema rokama držimo za dvižno vrv. Začnemo se pomikati na drugo stran deske.
 5. Stopimo na drugo stran deske in z rokami zagrabimo za lok.
 6. Jadro pomaknemo rahlo naprej, s tem začnemo zajemati veter in se pomikati naprej.
 7. Nagnemo se nazaj, z zadnjo roko zapremo jadro (pritegnemo k sebi) in obrat je končan.

Zavoj z vetrom:

jibing

 1. Odločimo se za zavoj z vetrom.
 2. Jambor narahlo nagnemo naprej proti premcu ter z zadnjo roko jadro narahlo potisnemo od sebe. Deska začne zavijati z vetrom.
 3. Jadro z zadnjo roko bolj in bolj potiskamo od sebe, s sprednjo pa ga nagibamo proti privetrnemu robu deske. Deska zavija bolj in bolj.
 4. Ob polovici obrata zadnjo roko spustimo (na sliki leva roka) z loka, sprednja pa naj drži za jambor, da nam ta ne uide pri obračanju jadra.
 5. Jadro se obrne, preprimemo za lok na drugi strani.
 6. Dokončamo zavoj…

5923 ogledov skupaj, 2 danes

Brez značk

5923 ogledov skupaj, 2 danes

  

Sponzorirane povezave

Komentiraj

Za kometiranje morš biti prijavljen

X