Piran

Odkar so v Piranu postavili zapornico za avtomobile, je veliko težje priti z avtom v mesto. Vseeno pa si splača tale opis prebrati, saj velja podobno tudi za Izolo.

Kdor pravi, da na Jadranu ni močnih valov in krepkega vetra, se močno moti.Krajni rt Pirana na katerem stoji svetilnik, se imenuje Punta. Ta je postala zbirališče jadralcev z malimi deskami. Poleti piha ob slovenski obali šibak veter – maestral. Doseže največ tri bofore, pa še te bolj redko. Ko pa glavna turistična sezona mine in se začne jesen, z njo pa spremenljivejše vreme, začno pihati močne burje, ki lahko trajajo tudi po ves teden. Vreme se ne ustali vse do junija, vendar je glavna sezona od septembra do konca novembra in na pomlad od srede aprila do junija. Pozimi zaradi prehudega mraza jadranje ni prijetno.

piran

Zakaj je prav Punta primerna za jadranje z malimi deskami? Vemo, da burja piha v sunkih, ki jadranje onemogočajo. Piranska burja pa je dovolj stanovit veter. Piha iz severozahoda, bočno na rt, proti Savudriji. Velika razdalja med Punto in Trstom je vzrok njene stanovitosti. Na odprtem morju se ob močnem vetru naredijo tudi veliki valovi, ki dosežejo višino treh ali celo več metrov.

Pozorno spremljajte vremensko napoved, saj se lahko zgodi, da se pripeljete iz oddaljenega kraja v piran na popolnoma brezveterni dan. Zjutraj predno se odpravite, poslušajte se vremensko napoved in bodite posebno pozorni na poročilo o sunkih vetra v Portorožu, ki naj bodo večji od 10m/s.

Prvi dan po izboljšanju vremena je burja ponavadi najmočnejša. Če doseže jakost devetih boforov ali več, jadranje ni mogoče. Če piha z osmimi bofori, so na vodi le najboljši. Jadro naj ima okoli 3 m2 površine. Jadranje je zelo naporno, saj deska izgublja stik z vodo. Če se burja proti večeru okrepi, je to dober znak, da bo pihala tudi naslednji dan. Najlepše je jadrati v vetru, ki piha šest do sedem boforov. Val je dovolj velik in primeren za visoke skoke in hitre manevre. Jadro naj ima okoli 4 m2 površine. Burja se lahko zelo hitro okrepi ali zelo hitro pojenja, zato ne velja biti pretirano pogumen. Če ima veter moč šestih boforov, ni nikogar, ki bi vas prišel reševat s čolnom. Sevada pa vam bodo prišli na pomoč izkušeni jadralci, če vas le tok ne bo odnesel predaleč in če se je še možno vrniti.

10. Mar, 2013 14:02

4806 vseh ogledov, 0 danes