Pravila surfanja

Jadranje na deski prinaša mnogo športnega užitka in veselja, vendar pa je lahko tudi nevarno, zlasti za neizkušene.

Varnost na deski pojmujemo kot varnost jadralca in drugih uporabnikov vodnih površin. Zlasti v začetku jadralec vozi blizu obale, kjer se srečuje s kopalci, čolni, potapljači in mora vedeti, kje ne sme jadrati, kakšna so pravila srečevanja in kako ravnati v nevarnosti. Vedno naj bo osnovno pravilo: najprej varnost!

 

Kje in kdaj ne smemo jadrati:

 • v označenih kopališčih, nasploh pa se izogibamo gosteje obljudenih plaž. Najraje jadramo vsaj 80 do 100m od obale,
 • v pristaniščih (ki jih uporabljamo samo za izplovitev in vplovitev) in delih luk, kjer oviramo promet in delo. Izogibamo se pristaniških pomolov, dokov in nasipov,
 • ob ribiških ladjah in čolnih,
 • v območjih, ki so označena kot prepovedana (npr. vojaški objekti)
 • ob majhnih oranžnih bojah, ki označujejo potapljača,
 • ponoči in pri zmanjšani vidiljivosti (megla, gost dež) in med nevihtami.

 

Pravila srečevanja na vodi:

Jadralne deske so na vodi enakovredne jadrnicam, zanje pa velja, da imajo prednost pred motornimi čolni in manjšimi ladjami.

Umakniti pa se moramo večjim ladjam, čolnom na vesla in pa seveda kopalcem.

Pri srečevanju z drugimi jadrnicami oz. jadralnimi deskami pa veljajo naslednja pravila prednosti:

primer1 Pravilo 10 – NA NASPROTNIH UZDAH 

 • Kadar sta jadrnici na nasprotnih uzdah, se mora jadrnica z levimi uzdami umikati jadrnici z desnimi uzdami.
 • pri srečevanju desk (jadrnic), ki imata jadro na nasprotnih straneh (vozita na različnih uzdah), veljaja pravilo, da ima prednost tista, ki ima veter v desni bok (vozim z desnimi uzdami – desna roka spredaj), in se ji mora druga izogniti. Pri pravokotnem srečevanju je enostavneje, če si zapomnete, da ima prednost desni,

KOMENTAR

Jadrnica, ki je na levih uzdah se mora vedno umikati jadrnici na desnih uzdah!

Pazite na situacije, ko nekdo še vozi orco, drugi pa se spušča z vetrom. Desne in leve uzde veljajo tudi v teh primerih.

primer2 Pravilo 11 – NA ENAKIH UZDAH, OB PREKRIVANJU 

 • Kadar sta jadrnici na enakih uzdah in se prekrivata, se mora privetrna jadrnica umikati zavetrni jadrnici.
 • pri srečevanju desk, ki imata veter v isti bok, oziroma jadro na istih straneh (vozita na istih uzdah), ima prednost tista, ki je v zavetrju,

KOMENTAR

Privetrinska jadrnica se mora vedno umikati zavetrinski jadrnici! Zavetrinska jadrnica mora dati privetrinski jadrnici dovolj časa, da se ji ta lahko umakne.

primer3 Pravilo 12 – NA ENAKIH UZDAH, BREZ PREKRIVANJA 

 • Kadar sta jadrnici na enakih uzdah in se ne prekrivata, se mora jadrnica, ki je neprekrita s krmo, umikati jadrnici, kije neprekrita s premcem.
 • če je hitrejša deska za počasnejšo, se ji mora izogniti (oz. jo prehiteti) po levi ali desni strani.

KOMENTAR:

Jadrnica, ki prehiteva se mora umikati jadrnici, ki jo namerava prehiteti.

primer4 Pravilo 13 – OB PREČENJU 

Ko jadrnica preide v položaj premca v veter, se mora umikati drugim jadrnicam, dokler ni v smeri ostro proti vetru. V tem času pravila 10, 11 in 12 ne veljajo. Če sta temu podvrženi dve jadrnic, se mora umikati tista, ki je na levi strani druge.

KOMENTAR

Jadrnica, ki manevrira se mora vedno umikati jadrnicam, ki vozijo svojo pravo smer.

primer5 Čeprav veljajo deske za enakopravno jadrnicam, pa ne moremo pričakovati, da se nam bo na primer umaknila petnajstmeterska jadrnica.

Ob srečevanju jadralnih desk v kateri koli smeri ali pri manevriranju (obratih) naj bo oddaljenost med deskami najmanj tolikšna kot je dolžina jamborja, bolje nekoliko več, to je najmanj 5-7 m. Kaj lahko se zgodi nepredviden padec jadra enega od bližnjih surfačev v kateri koli smeri.

 

Vse manevre pri srečevanju moramo storiti nazorno in odločno, da drugi takoj opazijo, kam nameravamo.

 

Varnost jadralca na deski:

(Naslednja pravila in napotki veljajo tako za začetnike kot za boljše jadralce)

Predno se odpravite na vodo:

 • preverite, če je vsa oprema v redu in popolna (jambor, zglob, jadro, deska, smernik, vrvi,…)
 • če jadrate v neznanih krajih, preverite vremenske in vetrovne značilnosti kraja, morski tok, globino dna in pravila značilna za kraj. Dobro je, da vsak dan poslušate vremensko napoved,
 • kdo na obali naj vedno ve, da se odpravljate na vodo. Če se odločite za daljše jadranje, povejte komu, kam se odpravljate in do kdaj se nameravate vrniti,
 • preden se odpravite na vodo se ogrejte in razgibajte, še zlasi če je veter močan. Če se ne počutite dobro ali ste slabo pripravljeni, je bolje, da ostanete na kopnem. Pred jadranjem ne pijte alkoholnih pijač.
 • Če veter piha z obale na odprto, je bolje da poiščete primerne zaprte zalive, kjer vas bo vedno prineslo na drugo obalo.

 

Na vodi med jadranjem upoštevajte naslednje nasvete:

 • ne precenjujte svojih moči. Še zlasti, če piha veter z obale, imejte vedno rezervne moči za povratek nazaj,
 • če se vam bližajo nizki, temni oblaki ali drugi znaki nevihte, se čim prej odpravite na kopno,
 • pazite na plitvine in čeri, kjer lahko poškodujete opremo in se ranite. Znak, da so nizko pod vodo čeri, je močneje vzvalovano ali spenjeno morje na tistem mestu,
 • pazite na nevarnost podhladitve (hypothermia), ki lahko močno škoduje zdravju, poleg tega pa zmanjša sposobnost jadranja in lahko onemogoči vrnitev na obalo. Zato se vrnite na kopno, takoj ko začutite, da vam je preveč hladno. Ogrejte se s toplimi oblačili in v toplem prostoru in ne z alkoholnimi pijačami ali s toplimi kopelmi.

 

Kako ravnate v težavah:

Če pa se kljub vsemu znajdete v težavah, kar se večinoma zgodi zaradi premočnega vetra ali poškodovane opreme, pa ravnajte preudarno in ohranite mirno kri.

Pri vseh nezgodah velja osnovno pravilo, da nikoli ne zapustite jadralne deske, ki je nepotopljiva in vam lahko služi kot rešilni čoln.

Pri najkrajših fun deskah pa se jadralec zlahka znajde v težavah, če veter nenadoma popusti, ker mu onemogoči jadranje do obale.

Pri poškodbah opreme poskušajte najprej zasilno popraviti okvaro, predno se odločite za plavanje ali klic na pomoč.

V šibkem vetru ali pa če ta piha z obale, se boste lahko z malo truda sami vrnili na obalo: jadro ločite od deske, ga postavite nanjo, vi pa se vlezite med pod jadro in veslajte do obale. Nikdar ne plavajte z jadrom v vodi, saj je tak način utrudljiv in počasen.

Če piha močnejši veter na obalo, pa je najbolje, če stojite na deski in držite plapolajoče jadro pred sabo. Tako vas bo veter sam prinesel do obale.

V močnem vetru, ki piha z obale, ali pri poškodbah jadralca pa so takšne rešitve onemogočene. Visoki valovi in veter vas hitreje odnašajo, kot lahko plavate. Zato takoj, ko vidite, da se ne boste mogli vrniti, pričnite klicati na pomoč. Uporabljajte mednarodni klic na pomoč, tako da stojite ali klečite na deski in mahate z odročenimi rokami – jih dvigujete in spučate. Zraven kličete na pomoč, nekateri rešilni pasovi pa so opremeljeni s piščalko ali signalno raketo za klic na pomoč.

11. Mar, 2013 9:38

5839 vseh ogledov, 1 danes