Imaš 1 neprebrano sporočilo.

Nastavitev zank za noge

Zanke za noge pri učenju preklinja marsikateri začetnik. Pri hoji po deski se človek v njih zatakne, udari v prste ali pa kdaj prav zanimivo pade… Vendar pa do kvalitetnega preskoka pride šele, ko imamo noge v zankah. Seveda se da glisirati tudi brez zank, vendar pravo hitrost in stabilnost pri srfanju, skokih, trikih dobimo šele z obema nogama v zankah!

Članek ni namenjen razlagi KAKO?, pač pa tistim, ki že veselo glisirajo, uporabljajo zanke in jih želijo predvsem optimalno nastaviti.

Zanke za noge in smučarske vezi imajo nekaj sorodnega: Nastavitev!
Če jih nastavimo preozko so neuporabne, če preširoko pa nevarne!!!
Kaj je najbolj pogosta poškodba pri srfanju? Zvit gleženj (zlomljen, itd.). To se zgodi, če imamo preširoke zanke. Stopalo se zagozdi in pri padcu noče ven. Sledi reševanje, če imate smolo pa še denarna kazen, ker nimate signalne bakle ali rešilnega jopiča.

  zanke1 zanke2

Sliki prikazujeta dve tipični nastavitvi zank za noge. Prva je varna, druga bolj nevarna, vendar nudi boljši občutek pri skokih in radikalnih manevrih. Pri nastavitvi širine zank je torej potrebno razmisliti o svojem načinu vožnje. Nekdo, ki uživa v glisiranju in delanju “jibov”, bo verjetno nastavil zanke tako, da prsti komaj kaj gledajo ven, saj bo ob morebitnem padcu noga brez problema skočila iz zanke. Srfač, ki uživa v skokih, “freestyle” načinu vožnje, pa bo varnost malce odrinil na stran in si razširil zanke, saj je skakanje s takimi zankami neprimerno lažje in bolj kontrolirano.

Kako si sedaj nastavimo zanke za “freestyle” oz “wave”. Zanka naj bo dovolj široka, vendar ne preširoka. Imeti moramo občutek, da nam stopalo trdno stoji v zankah. Kadar imamo občutek, da nam stopalo nekako plava v zankah, jih malce zategnemo. Zanke naj bodo dobro privite, drugače se zanka začne premikati po svoje in pokvari naše nastavitve.

zanka

Poglejmo si še osnove premikanja zank:

  • Zanke premaknjene naprej povzročijo povečanje vodne površine deske. Učinek je podoben kot pri pomikanju jambora naprej (preberi si Pomikanje jambora!). Lars Petersen v svojem “freestyle” videu pove da je ta položaj ugoden za težje srfače, težke pogoje in začetnike kratkih desk.
  • Zanke premaknjene nazaj obratno povzročijo zmanjšanje vodne površine deske. Učinek je podoben kot pri pomikanju jambora nazaj (preberi si Pomikanje jambora!). Ta položaj je ugoden za radikalne obrate, šibkejše vetrove, lažje surfače ter “flat water” pogoje (Lars Petersen).

3364 ogledov skupaj, 1 danes

Brez značk

3364 ogledov skupaj, 1 danes

  

Sponzorirane povezave

Komentiraj

Za kometiranje morš biti prijavljen

Izpostavljeni oglasi

X