Imaš 1 neprebrano sporočilo.

Premikanje jamborja

Pomikanje jambor naprej oz. nazaj ima lahko dramatični ucinek na hitrost deske, stabilnost, voznjo proti vetru, zmožnost držanja večjega jadra na močnejsem vetru… Na majnih deskah imajo že male spremembe velik učinek.

Jambor pomaknjen naprej poveča vodno površino deske (kolikšen del deske je v vodi), kar omogoča boljšo vožnjo proti vetru in poveča stabilnost deske. Ob šibkejsem vetru vam ta položaj jambora omogoča, da deska hitreje zglisira. V premočnem vetru pa vam ta položaj jambora potiska nos deske proti tlom, preprečuje “letenje deske po zraku”, nudi več časa za reagiranje in preprečuje težnjo deske da zavija v veter.

Jambor pomaknjen nazaj poveča koncno hitrost deske. Zaradi tega se težje zglisira, vendar je vodna površina deske sedaj manjša (večja hitrost). Dodatna slabost je v tem da deska postane bolj nestabilna, zato pa bolj primerna za radikalne manevre. Ta položaj je idealen v močnejsem vetru s pogojem da vam veter ni premočan (če je, glej prejšni odstavek). Če je veter šibkejsi ne pomikamo jambora nazaj (glej prejšni odstavek).

Novejše deske imajo sedaj že napisane oznake kam postavit jambor glede na velikost jadra. Vseeno je treba vedeti, da so to le okvirne oznake. Velja tudi opozorilo, da jadra iste velikosti vendar različnih modelov nista enaka, kar pomeni da je njuna idealna postavitev jambora drugačna.

lukna nluknja

Nasvet: Če pri glisiranju nikakor ne morete zapreti luknje med desko in jadrom, pomikajte jambor naprej!!!

3394 ogledov skupaj, 1 danes

Brez značk

3394 ogledov skupaj, 1 danes

  

Sponzorirane povezave

Komentiraj

Za kometiranje morš biti prijavljen

Izpostavljeni oglasi

X