Imaš 1 neprebrano sporočilo.

Sestavljanje jadra – 1.del

Novejša jadra omogočajo veliko večji vetrni razpon in posledično surfanje z večjo površino, kot bi pričakovali za dano moč vetra. Seveda morajo biti za ta podvig ustrezno napeta. Surfanje v 6 bf s šestimi kvadrati ali več? Z novejšimi jadri, brez problema!

Sestavljanje jadra

Jadro ali njegova vreča, ponavadi vsebujeta podatke o priporočeni dolžini jambora z morebitnim podaljškom (luff), njegovi trdoti, procentu karbona, ter dolžini loka.

Jadro ponavadi napnemo v štirih korakih. Najprej ga zmerno napnemo po jamboru, zmerno po loku, do konca zategnemo po jamboru in do konca po loku.

Pri razstavljanju je stvar obratna!!! Torej najprej popustimo po loku in šele nato po jamboru, saj se drugače jadro lahko poškoduje zaradi prevelike sile, ki nastane po loku, če kot prvo popustimo po jamboru.

Zavedati se moramo, da kadar jadro napenjamo na jamboru z drugačnimi lastnostmi, kot jih priporoča proizvajalec jadra (trdota, procent karbona), ima jadro ponavadi neoptimalno obliko, lahko pa se pojavijo tudi gube.

Umetnost so drobne, fine nastavitve. So izrednega pomena, saj se z njimi prilagajamo moči vetra. Torej tistih 2/3cm več ali manj napenjanja po zglobu in loku ponavadi omenjenega pri specifikacijah jadra, kjer piše nekaj podobnega kot: Luff 535cm ± 2.5 cm ; Boom 180cm ± 2cm;

Za ilustracijo si poglejmo mejna primera. Kadar je veter šibak in potrebujemo čim več “zajetega” vetra, bomo jadro napeli 532.5 cm po jamboru in 178 cm po loku. Kadar pa je veter premočan in želimo površino jadra narediti čim manjšo pa na 537.5 in 182cm. Za omenjene nastavitve ponavadi potrebujemo fino nastavljiv podaljšek in lok.

Obstajata torej dve vrsti nastavitev:

  • Nastavitev po zglobu/jamboru

Nastavitev je izrednega pomena, saj nam pomaga izničiti vpliv premočnih sunkov vetra. Tako z nategom oziroma popuščanjem jadra po jamboru kontroliramo gubanje jadra v predelu prve in druge letvice (na sliki zunanji rob jadra – območja: first, second, third)

 trimanje_slika2

V (pre)slabem vetru se jadro po jamboru napne samo toliko, da se zgubi guba – predvsem v predelu jadra pod lokom (ponavadi na minimalno, prej omenjeno dolžino napenjanja jadra, omenjeno v specifikacijah). Zunanji rob jadra (območja first, second, third) je nenaguban, kompakten. Tako zajame jadro največ vetra.

napenjanje1

Če piha močneje, preveč ali v močnih sunkih se jadro po jamboru bolj napne, kar povzroči odpiranje jadra. Najprej se odpre predel pri prvi letvici (first), z večjim nategom pa še predel med drugo in tretjo letvico (second, third). To omogoči “zlivanje” sunkov mimo jadra (kot bi imeli jadro z manjšo površino) in lažje deskanje.

 napenjanje3

  • Nastavitev po loku

Omogoča nastavitev same moči jadra.

V slabem vetru ga zategnemo minimalno. Tako zajame jadro največ vetra. V primeru močnejšega vetra jadro zategnemo in ga s tem zravnamo. Jadro sedaj zajame manj vetra, kar pa je ravno to, kar si želimo.

Omogoča lažjo vožnjo proti vetru / hitrejšo z vetrom

Verjetno ste se že kdaj spraševali, zakaj imajo tekmovalci loke, na katerih je sistemček za “šponanje” jadra, kar med vožnjo… Ko gredo proti vetru jadro zategnejo, to jim omogoča večji kot v veter. Obratno, ko gredo z vetrom, ga popustijo.

5063 ogledov skupaj, 1 danes

Brez značk

5063 ogledov skupaj, 1 danes

  

Sponzorirane povezave

Komentiraj

Za kometiranje morš biti prijavljen

Izpostavljeni oglasi

X