Placeholder
Placeholder

Skrb za jadra

Nakup novih jader nas kar precej stane, zato jih je smiselno tudi primerno vzdrževati. Marsikdo bi ob primerni skrbi jadra imel dalj časa, oziroma bi pri prodaji zanje iztržil več. Kako jih torej primerno vzdrževati?

Navečji sovražnik monofilnih jader so sončni zarki (UV-sevanje), zato po končanem srfanju jadra ne pustite lezati na soncu, temveč ga odnesite v senco ali pa pokrijte s ponjavami. Prav puščanje na soncu, ko žarki padajo na jadro pravokotno, najbolj škodi jadru. Ne pozabimo, da je med srfanjem jadro postavljeno pokonci in zato precej manj izpostavljeno škodljivem UV sevanju. Samo za primer: Jadro ki leži ca. 200 ur na soncu izgubi polovico svoje moči! Jadro postane neprozorno in kmalu začne pokati.

Naj navedem še nekaj vzdrževalnih opravkov:

  • Pred dolgoročnim shranjevanjem jadra je le tega koristno oprati v sladki vodi, saj s tem spreremo sol, katera jadro počasi uničuje. Glavni problem pri šoli je ta da, ko se jadro posuši, na njem ostanejo drobceni kristali soli, ki drgnejo ob monofilm in ga s tem obrabljajo. Če opereš jadro v sladki vodi, ga moraš tudi posušiti, saj se lahko zgodi da ga, če ga dolgo pustiš mokro zvitega, napade plesen, kar se ti pri slano zvitem ne more zgoditi.
  • Kadar imamo jadro napeto po več dni skupaj, ga je pametno po vsakem srfanju po jamboru malenkostno popustiti, vendar to predvsem zaradi jamborja samega.
  • Prenašanje jadra na glavi lahko jadro uničuje. Ker se monofilm za razliko od ostalih materialov ne razteguje, lahko sčasoma poči oz. se strga.

Pri kupovanju rabljenih jader moramo med drugim paziti tudi na samo prozornost jadra. Jadra ki izgledajo neprozorna, motna, tudi po umitju s sladko vodo, imajo zelo utrujen monofil. Tak monofil bo kmalu začel pokati in jadro bo postalo neuporabno, saj vseh razpok preprosto ni mogoče zaflikati.

motno1motno2 motno3

2990 ogledov skupaj, 1 danes

Brez značk

2990 ogledov skupaj, 1 danes

  

Sponzorirane povezave

Komentiraj

Za kometiranje morš biti prijavljen

X