Surfanje z nogami v zankah

V močnejsem vetru pogosto opazimo dve skupini surfačev. Tiste ki glisirajo in tiste ki »kruzajo«. Za zglisiranje je pomembno tole:

  1. Veter mora biti dovolj močan. (3-4 bofore, kdaj tudi več. Odvisno od teže jadralca, velikosti deske, velikosti jadra…)
  2. Ko začutimo (potrebno je nekaj vaje), da že malce glisiramo, vstavimo noge v zanke (najprej sprednjo, kasneje še zadnjo nogo).

Srfanje z nogami v zankah je predvsem hitrejše ter lažje!!! Kako noge vstaviti v te »preklete« zanke, se sprašujejo mnogi? Zakaj mi pri vstavljanju deska zavije proti vetru in zgubi vso hitrost? Vedeti je treba, da pri premajhnem vetru še največji mojstri ne uspejo zglisirati. Torej, če ostali ne glisirajo, ni pravi čas za učenje. Najbolj pogosta napaka je, da pri vstavljanju nog v zanke ne stojimo na prstih. Torej vso težo telesa imamo na petah, kar obremeni privetrni rob deske. To povzroči zavijanje deske proti vetru in izgubo hitrosti. Torej pri trikih, obratih, vstavljanju nog v zanke: težo imejte na prstih!

Še enkrat:

  1. Veter mora biti dovolj močan
  2. Dvignite peto prve noge preden drugo nogo vstavite v zanko (ali jo potegnete ven).

 

s1 Vzdignite peto zadnje noge. To prepreči, da bi vso težo imeli na peti.
s2 Vzdignimo prednjo nogo
s3 Vstavimo jo v prednjo zanko.Če veter ni dovolj močan, jadramo v takem položaju. Zadnja noga je na sredini med sprednjo in zadnjo zanko. Če je veter močnejsi, vstavimo v zanko še zadnjo nogo..
s4 Premikamo zadnjo nogo po deski, dokler ne začutimo zadnje zanke. Torej nam ni treba gledati navzdol, saj najdemo zanko po občutku.
s5 Vzdignimo levo nogo – preprečimo, da bi imeli težo na peti.
s6 Vzdignite zadnjo nogo in…
s7 …jo vstavite v zadnjo zanko.

Pri potegu nog iz zank je postopek obrnjen (najprej zadnja, nato sprednja.

Bolj podrobne informacije si lahko preberete v PDF priponki.

11. Mar, 2013 9:49

4373 vseh ogledov, 1 danes