Imaš 1 neprebrano sporočilo.

Uporaba različnih smernikov

Mislite da je lahko pravilno izbrati velikost smernika? Veliki, ozki, ravni smerniki za lahek veter, srednje veliki za močnejši veter in mali, debelejši od spodaj in od zgoraj malo zakrivljeni smerniki za močan veter. Pa veste kako je čutiti desko, ko je smernik prevelik ali premajhen? Dostikrat se da z pravilno velikostjo smernika rešiti te probleme! To je predvsem res v sunkovitem in močnejšem vetru. Torej, kako se odločiti nad pravilno velikostjo smernika (bolj pomembno) in obliko?

smerniki1

Pravilna izbira velikosti smernika je velikokrat lahko zelo težavna, saj je odvisna od veliko dejavnikov: velikosti deske, velikosti jadra, znanja jadralca, teža jadralca in najvažneje – kasen je veter in kaksni so valovi. Ker je izbira odvisna od veliko dejavnikov, imejte to informacijo na sliki, kot neko začetno informacijo, od katere se lahko kdaj pa kdaj oddaljite. Nekaj razlogov za to je: lažji in »majstri srfači« bodo lahko srfali z manjšim smernikom, medtem ko bodo tezji srfači velikokrat potrebovali rahlo daljše smernike.

Osnovni koncept smernika je upiranje stranski sili vetra. Preprečuje nekontrolirano odnašanje surfa z vetrom, kot pri “spinoutu”, in nam omogoča surfati v željeni smeri. S povečevanjem hitrosti surfa, smernik nudi več opore, stranska sila vetra pa ostaja praktično nespremenjena (ob močnejšem vetru vzamemo manjše jadro, surfamo hitreje, sila s katero držimo jadro pa ostaja podobna).

Torej je velikost smernika PREDVSEM odvisna od hitrosti deske. Kje sedaj upoštevamo velikost jadra? Ponavadi je tako, da pri večjem vetru zaradi lažjega in hitrejšega surfanja vzamemo manjše jadro, kar potem iz zgoraj povedanega pomeni tudi manjši smernik. Pri premajhnem vetru potrebujemo večji smernik, saj se upira večji sili naših nog (pumpanje).

  • Pomembno je tudi, da pri vecji hitrosti smernik povzroca vse vecjo silo dvigovajna deske iz vode. Tako pri prevelikem smerniku in zelo velkih hitrostih (močan veter) deska nekontrolirano leti po zraku. Tukaj pomaga manjši smernik!

Za še boljšo oceno velikosti smernika je treba vzeti v račun velikost valov in jakost vetra. Gladka voda in enakomeren veter omogočata jadranje z večjim smernikom, ne da bi pri tem imeli probleme s kontrolo deske. Ko pa voda postane razburkana in veter sunkovit pomaga malo manjši in ukrivljen smernik

Smernike delimo na več skupin, najbolj znane so:

  • race smerniki – Z njimi dosegmo najvišje hitrosti, so najtežje vodljivi v obratih, trikih.
  • freeride smerniki – So uporabni za najširso skupino surfačev, ponujajo kompromis med hitrostjo in vodljivostjo v vseh pogojih.
  • freestyle smerniki – So narejeni predsem za freestyle tehniko vožnje in za vožnjo po valovih, imajo zelo dobre maneverske lasnosti.
  • wave smerniki – So narejeni predvsem za vožnjo po valovih, imajo odlične manevrske sposobnosti, so odlični za skoke in radikalne obrate, so najpočasnejši.

4180 ogledov skupaj, 2 danes

Brez značk

4180 ogledov skupaj, 2 danes

  

Sponzorirane povezave

Komentiraj

Za kometiranje morš biti prijavljen

Izpostavljeni oglasi

X