Zimsko surfanje

Surfanje ponavadi povezujemo s poletjem in z visokimi temperaturami. Lahko pa je surfanje užitek tudi v hladnejših mesecih, vendar se je takrat na take razmere treba ustrezno pripraviti.

Med surfači na splošno velja, da je surfanje z ustrezno zaščitno opremo razmeroma varno, ko je seštevek temperature morja in zraka višji od 16C, kar pomeni da je surfanje na Jadranu praktično mogoče preko celega leta.

winter2

Izredno pomembno je, da smo za nizke temperature ustrezno oblečeni. Najbolj primerna bo suha obleka, uporaba polsuhe pa naj bo v kombinaciji s pod-oblekami. Pomembna je tudi uporaba kape, saj preko nezaščitene glave izgubljamo ogromno toplote, da o hitrejšem prehladu sploh ne govorimo…

temp

Ne pozabimo še na čevlje in rokavice, ki naj ne bodo predebele, saj zgubimo občutek, prav tako nas lahko zaradi pretiranega napenjanja prstov začnejo boleti mišice. Če rokavic nimamo, si lahko pomagamo z navadnimi »kuhinjskimi rokavicami za pomivanje«, ki uspešno ščitijo prste pred mrazom, ki ga povzroča veter, občutek za držanje loka pa ostaja skoraj nespremenjen.

Uporabljajmo le preizkušeno opremo! Zavedati se moramo, da surfanje v nizkih temperaturah ni nenevarno. Nenadna poškodba zgloba, zlom jambora ali loka lahko privede do večurnega plavanja v vodi, ki se lahko konča tudi zelo tragično!

winter1

Ne surfajmo predaleč od obale, saj se ob morebitnih težavah tako lažje vrnemo na kopno in nikoli ne surfajmo sami. Spodobi se, da »pazimo« tudi na svoje surfaške kolege, ki so istočasno v vodi in v primeru nesreče pomagamo, oz. pokličemo na pomoč.

Za surfanje izbirajmo varne lokacije. Če se odpravljate na burjo, izberite mesta kjer ta piha proti obali. V Sloveniji sta najvarnejša Bernardin in Žusterna, na Hrvaškem pa je idealen Punat, kjer vas praktično ne more odnesti nikamor (podobno Ližnjan). Če niste »stari maček« zimskega surfanja, se piranska Punta močno odsvetuje, saj je dostop do vode težak. Na skalah se je uničila že marsikatera oprema, prav burja pa piha direktno na odprto morje. Kadar ob slovenski obali zapiha jugo, je najbolj varno surfanje Pri ribiču (Seča).

11. Mar, 2013 9:53

3617 vseh ogledov, 1 danes